Wok sa crvenom rižom


Brzi skok na recept!

MISLI NA SVOG ZUBARA, NAJEDI SE (ČEŠNJAKA)


Želim za ručak nešto lagano, da ne zapinje za zube, možda wok?

Predvečer ide kod zubara. Neobično tiha, otišla je na posao. Konačno, trljam ruke zadovoljno, ovo je prilika koju čekam mjesecima…

Naime, zubar joj je moj prijatelj Igor koji me u zadnje vrijeme gazi u pingaču, što je u redu, ali svaki put nakon pobjede likuje i trača me skupa s Njom, kao da su si najbolje prijateljice. Sada slijedi odgovor, revanš, da ne kažem osveta. Njoj ću servirati toplo jelo, a njemu hladnu osvetu, kada najmanje očekuje.

Zakamuflirao sam joj u “lagani” wok tonu češnjaka i malo currya, koji, koliko god curry ukusan bio, nakon konzumacije širi još intenzivniji “miris” nego češnjak. U škrinji imam još teške artiljerije, koncentrirani pire od češnjaka, koji i u malim količinama stvara velike neugodnosti okolini. Arome kojima ću ga “napasti” bit će upotpunjene.

Srednji prst zubaru

Kada krene sa servisiranjem zubića, od aerosola prezasićenog češnjakovim i curry parama neće ga spasiti niti FPP3 maska kojom se posebno diči.

Nudim joj da idem s njom, kao podrška, jer jako se boji zubarskog stolca. Ne zna za moj mračni plan…



wok recept
QR kod za download recepta

Wok sa crvenom rižom

Jedna od bezbroj ideja za wok. Slobodno mijenjajte namirnice ovisno o preferencijama.
5 from 1 vote
Priprema 30 mins
Kuhanje 15 mins
Ukupno 45 mins
Jelo Wok
Kuhinja kineska
Klj. riječ Wok
Porcije 2 osobe

Poželjna oprema

  • Wok tava

Namirnice
  

Wok

  • 250 g pileća prsa
  • 1 kom luk
  • 2 kom mrkva
  • ½ kom crvena paprika
  • ½ kom ljute papričice
  • 1 kom tikvica
  • 100 g brokula
  • 50 g shitake gljive
  • 1 kom češnjak
  • zeleni curry
  • đumbir
  • bambus
  • narančin sok
  • soja sos
  • teryaki sos
  • mirin

Prilog crvena riža

  • 150 g crvena riža
  • 1 kom ljutika (shallot)

Pire od češnjaka

  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • sol

Postupak pripreme
 

Postupak za wok

  • Nasjeckati meso i povrće na iste (slične) oblike (na trakice najbolje, julienne)
    wok priprema
  • Mariniranu piletinu u soja umaku, teryakiju, mirinu i zelenom curryu zapeći na ulju po izboru, pa izvaditi
  • Dodavati povrće, prvo uvijek luk, pa od tvrđeg prema mekšem da se ne raskuha
  • Kada je pri kraju dodati piletinu, zaliti s još malo soja sosa i soka naranče
    wok tava

Postupak za crvenu rižu

  • Zapeći ljutiku na maslinovom ulju dok ne omekša
  • Dodati crvenu rižu i tostirati ju 2-3 minute
  • Uliti vode prema uputama s kutije, poklopiti lonac, kada zakuha smanjiti vatru
  • Kada voda ispari to je to
  • Za ovu rižu ide 5x više vode u odnosu na rižu, cca 30 minuta

Postupak za pire od češnjaka

  • Ubaciti u blender gomilu češnjaka, maslinovo ulje i sol
  • Jako dobro izblendati, najbolje višak zamrznuti pa koristiti malo po potrebi

Bilješke

  • Ovo je samo jedna od bezbroj ideja za wok. S povrćem se igrajte. Što god nađete u frižideru može ići unutra. Meso isto tako. Brokulu dodajem na samom kraju da se ne raskuha i ostane tvrđa. Količine po želji, ovisno o broju obroka. Izostavite tonu češnjaka.
  • Probajte se igrati i s prilogom, s crnom, basmati, jasmin ili integralnom rižom. Probajte s kvinojom, prosom, kus kusom…
  • Pire od češnjaka je odličnan za koristiti kada god trebate češnjak u jelu koje kuhate. Jesti na žlicu samo kada idete kod zubara kojem se želite revanširati jer vas pobjeđuje na ping pongu.
Klj. riječ Wok

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating




One thought on “Wok sa crvenom rižom”