Brzi skok na postupak sadnje!
UZGOJ: MIKROBILJE VS BRKOVI
Rekla sam ti da uskoro krećem zdravo. Posadi mi one svoje klice i mikrobilje, to je kao super zdravo ne? Evo ti i mali izazov ako si faca! Obrij ostatak brade, ostavi samo brkove i puštaj ih sve dok bilje ne naraste. Možda se konačno opametiš pa počneš nositi masku, da se ne sramotiš s tim mliječnim brčićima kad buš išao izvan kuće, hihihi.
Bila je u pravu, tih dana zbilja nisam skidao masku s lica.

Kažu kako siješ, tako ćeš i žeti. Pripremio sam opremu, posijao na vrijeme i u skladu sa pravilima struke, zalijevao redovito, stavljao na sunce i svjetlo, sve kako bih što prije mogao skinuti brkove. U mrtvoj utrci s mikrobiljem, brk je izgubio za dlaku. Mikrobilje je spremno za konzumciju samo 6 dana nakon sijanja. Ona se nadala da će me tjednima držati u šahu s brčićima. No pasaran!
Sada slijedi revanš!
U ponedjeljak će praktički postiti, tako da ju mentalno pripremim, jest će samo mikro brokulu i rotkvicu. Utorak će dobiti povrtne polpete, u srijedu ću ju počastiti pilećim prsima, integralnom rižom i brokulom… i tako u krug. Svako jutro doručkovat će 30 minuta intenzivnog treninga na sobnom biciklu, a večerati dugu šetnju. Na žalost, u teretanu ju ne mogu pridobiti, za sada.

Mikrobilje
Poželjna oprema
- Posuda/e za sadnju
- Poklopac za prekriti posudu
- Organska zemlja
- Prskalica za vodu
- Oštar nož ili škare
Postupak pripreme
Postupak sadnje mikrobilja
- U ovom slučaju koristio sam sjeme brokule i rotkvice jer dosta brzo narastu, pogotovo rotkvica
- Nabavite potrebnu opremu koja je gore navedena
- Nabavite sjemenke povrća koje želite zasaditi, za početak najbolje je probati s: brokulom, rotkvicom, alfa alfa, rikulom ili senfom (gorušica)
- Na posudi u koju ćete saditi probušite rupe na dnu radi drenaže
- U posudu ubacite organsku zemlju cca 2-3cm duboko te ju dobro utisnite i izravnajte
- Dobro natopite zemlju vodom uz pomoć prskalice
- (Dan 1)Ravnomjerno rasporedite sjemenke po zemlji, gusto ali ne pregusto
- Ponovno poprskajte vodom
- Poklopite poklopcem koji ne propušta svjetlost jer dok ne proklijaju (cca 2 dana) moraju biti u tami; nije loše niti malo utisnuti sjemenke ako imate posude koje idu jedna u drugu kao moje
- Zalijevajte vodom s prskalicom 2x dnevno (do 3x), ujutro i navečer, i opet poklopite
- Neka cijelo vrijeme budu na sobnoj temperaturi (može i malo hladnije), ali ne vani na balkonu ako je hladno
- (Dan3)Kada sjeme proklije i počne rasti (cca 1cm) vrijeme je da ga izložite svjetlosti kako bi pozelenilo i pravilno se razvijalo, najbolje negdje u stanu/kući uz prozor gdje ima sunca, a kada ga nema dobro je da bude u prostoriji u kojoj ionako najviše koristite rasvjetu
- (Dan 4) Nastavite zalijevati prskalicom 2-3x dnevno
- (Dan 6/7)Nakon 6-7 dana od početka sijanja, mikrobilje je spremno za konzumaciju
- Odrežite ga oštrim nožem ili škarama, operite u mlačnoj vodi i dobro posušite
- Stavite ga u posudicu, pa u frižider, neka budu zaštićene kuhinjskim papirom
- Možete ih i zamrznuti
Bilješke
- Mikro brokula bogata je sulforafanom, spojem koji je, ukratko, jako dobar za organizam. Optimalan način za konzumaciju mikro brokule je zamrznuti ju te posipati prahom sjemenki senfa (gorušice) jer one dodatno aktiviraju sulforafan.
- Igranje s raznim mikrobiljem odlična je zabava za cijelu obitelj, a možete i impresionirati goste lijepom dekoracijom jela, u čemu je ono jako popularno.
- Paziti na potencijalne bakterije te na povrće koje nije za jesti u formi mikrobilja, npr. mrkva.












