Brzi skok na recept
DOMAĆI KRUH U BOJI ILI RTG PLUĆA?
Ovo plavo na kruhu ti izgleda k’o RTG pluća nakon teškog kovida.
3 minute kasnije…
Isusek, kako je fin, ti ga nemoj jest, neka meni ostane sve.
Napravio sam jučer navečer još jedan domaći kruh s maslinama i sirom, ujutro ga više nije bilo. Znam da ponekad mjesečari pa se ne sjeća što se dogodilo, ali nekako njušim da ovaj put to nije bio slučaj.

Kao što sam i najavio, odmah nakon buđenja počeo sam glumatati i jaukati da me sve boli, a samo kako bi mi napravila kavu.
Jadan ja: Mogu dobit kavu?
Ona /iz kuhinje dok curi voda u sudoperu/: Ne čujeeem teeeee…
Jadan ja: Kavu?
Ona: NE ČUJEEEEEEM!!!
Jadan ja /šapćem sebi u bradu/: Baba…
Ona: ŠTA SI REK’O?! Da sam baba?!
Jadan ja /sad je čula, kako to, kako to?/: Ne, ne, kažem kava…
Ona: Lažeš, e sad ne buš dobio kavu nego babu.
Naravno, ipak mi ju donosi. I kavu i čaj. Možda ja imam kovid, ali ona je prehlađena, pa ju tjeram 2m od sebe da me ne zarazi.
Za ručak zahtijeva raviole, a za večeru burek s mesom. Ne stignem, popodne imam on line predavanje na jednoj eduaciji. Sutra…
Domaći kruh u boji
Namirnice
Tijesto za domaći kruh
- 450 g polubijelo brašno (ili 00 ili glatko ili miks po želji)
- 150 ml voda
- 150 ml plavi čaj (blue pea tea)
- 10 g sol
- 5 g svježi kvasac
Postupak pripreme
Postupak pripreme domaćeg kruha u boji
- Od pola namirnica dobro zamijesite tijesto s vodom
- Pripremite plavi čaj, neka se ohladi na sobnu temperaturu
- Drugu polovicu dobro zamijesite s plavim čajem
- Ostavite da se dižu 45-60 minuta, pa razvucite oba komada tijesta, ovo s vodom malo više
- Postavite plavo tijesto na bijelo, preklopite po dužini 2 puta, pa zarolajte
- Ostavite da se diže još cca 1h u posudi
- Izvadite tijesto iz posude i oblikujte kruh
- Oblikovanje korak broj 1
- Oblikovanje korak broj 2
- Oblikovanje korak broj 3
- Oblikovanje korak broj 4
- Oblikovanje korak broj 5
- Kruh obavezno uvaljajte u rižino brašno da se ne zalijepi za podlogu, jer je sada fino obilokvan
- Stavite kruh u košaricu (ili bilo kakvu posudu) i pustite da se diže još 30-60 minuta na sobnoj temperaturi
- Ili više sati u frižideru
- Stavite kruh u pećnicu na 15-20 minuta na 250c (na dno pećnice stavite posudu u koju ćete uliti kipuću vodu tako da prvi dio kruh bude u vlažnom da korica prebrzo ne izgori)
- Pa još 25-30 minuta na 220c
- Nakon što je gotov, pustite da se kruh barem malo ohladi prije rezanja
Bilješke
- Prvih 15-20 minuta u pećnici kad je temperatura 250c, OBAVEZNO na dno pećnice stavite posudu u koju ćete uliti kipuću vodu, tako da prvi dio pečenja kruh bude u vlažnom, da korica prebrzo ne izgori
- Igrajte se s dodavanjem boja ili dodataka kruhu, dodatke tipa sir ili masline dodajete u istom trenutku kao i kada ste spojili 2 tijesta u ovom slučaju, preklopite i zarolate













