Domaći kruh u boji



Brzi skok na recept

DOMAĆI KRUH U BOJI ILI RTG PLUĆA?

Ovo plavo na kruhu ti izgleda k’o RTG pluća nakon teškog kovida.

3 minute kasnije…

Isusek, kako je fin, ti ga nemoj jest, neka meni ostane sve.

Napravio sam jučer navečer još jedan domaći kruh s maslinama i sirom, ujutro ga više nije bilo. Znam da ponekad mjesečari pa se ne sjeća što se dogodilo, ali nekako njušim da ovaj put to nije bio slučaj.

domaći kruh sa sirom i maslinama
Domaći kruh sa sirom i maslinama

Kao što sam i najavio, odmah nakon buđenja počeo sam glumatati i jaukati da me sve boli, a samo kako bi mi napravila kavu.

Jadan ja: Mogu dobit kavu?

Ona /iz kuhinje dok curi voda u sudoperu/: Ne čujeeem teeeee…

Jadan ja: Kavu?

Ona: NE ČUJEEEEEEM!!!

Jadan ja /šapćem sebi u bradu/: Baba…

Ona: ŠTA SI REK’O?! Da sam baba?!

Jadan ja /sad je čula, kako to, kako to?/: Ne, ne, kažem kava…

Ona: Lažeš, e sad ne buš dobio kavu nego babu.

Naravno, ipak mi ju donosi. I kavu i čaj. Možda ja imam kovid, ali ona je prehlađena, pa ju tjeram 2m od sebe da me ne zarazi.

Za ručak zahtijeva raviole, a za večeru burek s mesom. Ne stignem, popodne imam on line predavanje na jednoj eduaciji. Sutra…


domaći kruh u boji

Domaći kruh u boji

Domaći kruh sa svježim kvascem ne mora biti uvijek isti. Za razne boje koristite kurkumu, matcha čaj, plavi čaj… U njega dodajte polutvrdi sir na kockice, masline, ljute papričice…
Priprema 3 hrs
Kuhanje 45 mins
Ukupno 3 hrs 45 mins
Klj. riječ domaći kruh, domaći kruh s plavim čajem, domaći kruh u boji

Namirnice
  

Tijesto za domaći kruh

  • 450 g polubijelo brašno (ili 00 ili glatko ili miks po želji)
  • 150 ml voda
  • 150 ml plavi čaj (blue pea tea)
  • 10 g sol
  • 5 g svježi kvasac

Postupak pripreme
 

Postupak pripreme domaćeg kruha u boji

  • Od pola namirnica dobro zamijesite tijesto s vodom
  • Pripremite plavi čaj, neka se ohladi na sobnu temperaturu
  • Drugu polovicu dobro zamijesite s plavim čajem
  • Ostavite da se dižu 45-60 minuta, pa razvucite oba komada tijesta, ovo s vodom malo više
  • Postavite plavo tijesto na bijelo, preklopite po dužini 2 puta, pa zarolajte
  • Ostavite da se diže još cca 1h u posudi
  • Izvadite tijesto iz posude i oblikujte kruh
  • Oblikovanje korak broj 1
  • Oblikovanje korak broj 2
  • Oblikovanje korak broj 3
  • Oblikovanje korak broj 4
  • Oblikovanje korak broj 5
  • Kruh obavezno uvaljajte u rižino brašno da se ne zalijepi za podlogu, jer je sada fino obilokvan
  • Stavite kruh u košaricu (ili bilo kakvu posudu) i pustite da se diže još 30-60 minuta na sobnoj temperaturi
  • Ili više sati u frižideru
  • Stavite kruh u pećnicu na 15-20 minuta na 250c (na dno pećnice stavite posudu u koju ćete uliti kipuću vodu tako da prvi dio kruh bude u vlažnom da korica prebrzo ne izgori)
  • Pa još 25-30 minuta na 220c
  • Nakon što je gotov, pustite da se kruh barem malo ohladi prije rezanja

Bilješke

  • Prvih 15-20 minuta u pećnici kad je temperatura 250c, OBAVEZNO na dno pećnice stavite posudu u koju ćete uliti kipuću vodu, tako da prvi dio pečenja kruh bude u vlažnom, da korica prebrzo ne izgori
  • Igrajte se s dodavanjem boja ili dodataka kruhu, dodatke tipa sir ili masline dodajete u istom trenutku kao i kada ste spojili 2 tijesta u ovom slučaju, preklopite i zarolate
Klj. riječ domaći kruh, domaći kruh s plavim čajem, domaći kruh u boji

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating