Makovnjača (s manitoba brašnom)



Brzi skok na recept

BOŽIĆNA MAKOVNJAČA

Od njene sam bake za Božić dobio odličnu kuharicu, a bila je uz nju i makovnjača te orahnjača, od njene tete profi nož, od njenog tate skupi parfem, od brata vrhunsko maslinovo ulje… a od nje sapun – i to za 4,99kn, na akciji. Suptilno sugerira – operi se, prljav si još od Badnjaka od škampi na buzaru!

Blagdanski stres apsolvirali smo bez pretjeranih problema, bilo je par nesuglasica ali brzo smo ih riješili. Prejeli smo se, prepili, obišli obitelj i prijatelje i sada slijedi par dana lakšeg ritma.

Jura je pod bor dobio šest novih loptica i nije znao koju bi prvu dohvatio, pa se pogubio.

Jura i njegove loptice

Problem mi stvara grijanje, tj. izostanak istog. Zabranila je grijanje u dnevnoj sobi zbog banalnog razloga – bor je blizu radijatora, pa ga ne palimo da se jadan ne posuši. To što jutra provodim u zimskoj jakni, dugim gaćama i s kapom na glavi ne zanima ju. Bitno je da bor ostane u top formi još desetak dana. Na sreću, uskoro dolazi topla fronta pa ćemo vjerojatno izbjeći upalu pluća i odlazak u bolnicu.

Svima vam želim sretne blagdane i sve najbolje u novoj godini. Kuhajte što više i što kvalitetnije, po mogućnosti nemojte trošiti toliko kuhinjskih krpa kao ja.

 


makovnjača

Makovnjača (s manitoba brašnom)

Makovnjača je jedan od najpopularnijih Božićnih kolača. Ukusna, može trajati preko tjedan dana i nije pretjerano teška za napraviti.
Priprema 3 hrs
Kuhanje 1 hr
Ukupno 4 hrs
Klj. riječ makovnjača, manitoba brašno

Namirnice
  

Tijesto za makovnjaču (namirnice za 2 komada cca 30 cm širine)

  • 440 g manitoba brašno (ako nemate, glatko je ok iako neće biti toliko mekano i prozračno)
  • 40 g oštro brašno (može i raženo)
  • 10 g sol
  • 10 g svježi kvasac (cca 1/4 kocke)
  • 60 g šećer
  • 1 žličica med
  • 3-4 kom žutanjka
  • 1 kom jaje
  • 40 g putar
  • 20 ml suncokretovo ulje
  • 1 žlica svinjska mast
  • 160 ml mlijeko

Nadjev za makovnjaču

  • 500 g mljeveni mak bez dodanog šećera
  • 600 ml mlijeko
  • 50 g zobeno brašno (može i griz)
  • 200-250 g šećer
  • 100 g grožđice (cvebe)
  • po želji rum

Postupak pripreme
 

Postupak pripreme tijesta za makovnjaču i same makovnjače

  • Sjedinite suhe namirnice – brašna, šećer i sol, pa dobro promiješajte da se sjedini
  • Pomiješajte sve ostale mokre namirnice i kvasac
  • Mlijeko zagrijte na 40c, ubacite kvasac te sve preostale namirnice (i putar i svinjsku mast) i sve dobro izmutite pjenjačom dok se ne otopi, pa ostavite 15ak minuta da kvasac proradi
  • Spojite suhe i mokre namirnice
  • Dobro umijesite te ostavite neka se diže cca 1,5-2,5 sati
  • Nakon što se tijesto digne još jednom ga jako kratko umijesite, formirajte kuglu pa ostavite da miruje 20ak minuta
  • Jako dobro pobrašnite podlogu, pa tijesto razvaljajte na pravokutnik (ne mora biti savršeni) par mm debelo, tako da širinom bude dimenzija kao i pleh u kojem ćete peći
  • Dodajte nadjev i pravilno ga rasporedite tako da po širini ide skroz do rubova, a po dužini s gornje strane ostavite 5-10cm slobodno (taj dio pošpricajte jako malo vodom da se zalijepi kad se zarola)
  • Stavite zarolanu makovnjaču u pleh na papir za pečenje u kojem ćete ju peći i pustite da se diže još 30 minuta do 1 sat
  • Prije pećnice namažite ju lagano rastopljenim putrom i probušite čačkalicom rupice da se ne napuhne
  • Stavite ju u zagrijanu pećnicu na 170-180c na 45-60 minuta, jako ovisi o pećnici
  • Nakon cca 20 minuta, kada se lijepo zasmeđi, prekrijte vrh papirom za pečenje da ne izgori
  • Kada je gotova (unutarnja temperatura 85-90c) izvadite ju i okrenite naopačke dok se hladi, inače vam kod rezanja prostor izmđu slojeva može ostati prazan jer se nije slegla

Postupak pripreme nadjeva za makovnjaču

  • Dobro izmješajte mljeveni mak, šećer i zobeno brašno, po želji limunovu i narančinu koricu
  • Zakuhajte mlijeko, pa u njega dodajte miks maka
  • Prije namočite grožđice u rum, najbolje dan prije, da što bolje upiju te i njih dodajte u miks
  • Sve dobro sjedinite, pa ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu

Bilješke

  • jako važno – manitoba brašno dat će vam meko i prozračno tijesto, makovnjača niti nakon tjedan dana (ako je dobro skladištena) neće biti tvrda i jedva jestiva kao što se često zna dogoditi
  • količinu nadjeva možete i smanjiti ako volite da ga ima manje
  • osim klasika makovnjače i orahnjače, jako ukusno ispadne i kada se radi s mljevenim rogačem
  • nakon što razvaljate tijesto, prije nadjeva, lagano ga premažite rastopjenim putrom
  • Nakon vađenja iz pećnice, dok se hladi, okrenite makovnjaču – gornju stranu dolje tako da se slojevi što bolje spoje 
Klj. riječ makovnjača, manitoba brašno

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating