Brzi skok na recept
KOŠ ZA SMEĆE U SMEĆE JOŠ NEĆE
Donijela je doma orahe koje je dobila od kolegice. Stavila ih je u vrećicu za zamrzavanje i počela tući valjkom. Nakon što ih je usitnila poručila je – baklava danas, sve sam ti pripremila, samo moraš napraviti svoje kore, sirup, složiti ju i ispeći!
Samo?
Danas sam već napravio lazanje s domaćim tijestom, ovo je značilo cijeli dan u kuhinji, netko bi zavapio od jada, ali meni je to odlično.

Pola kora sam zeznuo jer su mi se zaljepile zbog premalo škrobnog brašna, pa sam se morao snaći. Više nemam dovoljno kora za napraviti klasičnu sa puno slojeva. Zarolat ću ih, to još nisam radio. Na kraju je ispalo i bolje.
Zaboravio sam napomenuti i da mi je pomogla očistiti 10ak pistacija iz ljuske, zamislite te nadljudske napore, hvala ti…
Nije moglo proći bez bizarnih situacija. Od propalog dijela tijesta napravio sam kuglu, pa kao i svaki put do sada glumio Michaela Jordana, okrenuo se, skočio te ga s 2 metra udaljenosti uputio prema “košu”. Na moju nesreću “lopta” je zapela na obruču, kanta je pala na pod i razbila se. Sljedeći put ići ću na zakucavanje.
Popravio sam ju za nuždu, nemojte joj reći, još nije skužila!

Baklave su na kraju misteriozno nestale, uzela ih je dok je išla u posjetu kod buduće kume. Vratila se doma mirišući po muškom parfemu?! Nije me baš zabrinulo s obzirom na to da je kumin muž izuzetno zanimljiv lik. Čim je ugledao njenu novu torbicu, morao joj je pokazati svoj najdraži parfem koji je iste marke kao torbica, pa je poentirao da je naša nogometna reprezentacija imala za sponzor odijela dotičnog branda. Navečer sam bio u prolazu, pa sam i ja navratio na preostale baklave.

Baklava s domaćim korama
Namirnice
Kore za baklavu
- 300 g glatko brašno
- 200 ml voda
- 1 žličica sol
Nadjev
- 350 g orasi
- 1/2 žličica cimet
- 200 g putar za između kora
Sirup za baklavu
- 500 g šećer
- 1 l voda
- 2 žličice med
- 1 kom limunove kore
- 1 kom sok od limuna
- 3 kom klinčić
Postupak pripreme
Postupak pripreme kora za baklavu
- Zamijesite tijesto od brašna, vode i soli
- Ostavite ga da odmori na sobnoj temperaturi 30 min do 1h
- Podijelite tijesto na kuglice od cca 20g
- Stisnite dlanom, pa razvaljajte svaku kuglicu na promjer cca 10cm
- Složite ih jednu preko druge, cca 6-7 komada u svakoj turi, dobro ih pobrašnite škrobnim brašnom (miksano sa malo brašna) s obje strane kako se ne bi zalijepile
- Razvaljajte ih na željeni promjer i razdvojite
- Kore su spremne
Nadjev za baklavu
- Smrvite orahe lupajući ga valjkom ili za malo izblednajte
Postupak slaganja baklave u rolice i pečenje
- Koru lagano pospricajte rastopljenim putrom
- Dodajte smrvljene orahe
- Zarolajte preko štapića
- Kad se zarola, stisnite s obje strane da se nabora
- Stavite u kalup za pečenje i prelijte s preostalim rastopljenim putrom
- U pećnicu na 180c cca 45 minuta (možete se igrati s temperatutom, od 160-220, prilagodite vrijeme pečenja)
- Kada je gotova, odmah ju vruću prelijte sirupom
- Po želji posipajte mrvljenim pistacijom
Bilješke
- Potrudite se i napravite svoje kore, nećete požaliti
- Kore radim samo od brašna, vode i malo soli, bez ulja, jaja i sl.
- Ako valjate kore kao ja u ovom slučaju, da ih složite nekoliko komada jednu preko druge pa valjate, svakako stavite dovoljno škrobnog brašna između kora, kako se ne bi zalijepile, višak škroba kasnije lagano maknete
- Ne stavljam šećer u filu (orahe) da ne budu pre pre preslatke, malo cimeta eventualno, sirup ih dovoljno zasladi













One thought on “Baklava s domaćim korama”