Baklava s domaćim korama



Brzi skok na recept

KOŠ ZA SMEĆE U SMEĆE JOŠ NEĆE

Donijela je doma orahe koje je dobila od kolegice. Stavila ih je u vrećicu za zamrzavanje i počela tući valjkom. Nakon što ih je usitnila poručila je – baklava danas, sve sam ti pripremila, samo moraš napraviti svoje kore, sirup, složiti ju i ispeći!

Samo?

Danas sam već napravio lazanje s domaćim tijestom, ovo je značilo cijeli dan u kuhinji, netko bi zavapio od jada, ali meni je to odlično.

Ured

Pola kora sam zeznuo jer su mi se zaljepile zbog premalo škrobnog brašna, pa sam se morao snaći. Više nemam dovoljno kora za napraviti klasičnu sa puno slojeva. Zarolat ću ih, to još nisam radio. Na kraju je ispalo i bolje.

Zaboravio sam napomenuti i da mi je pomogla očistiti 10ak pistacija iz ljuske, zamislite te nadljudske napore, hvala ti…

Nije moglo proći bez bizarnih situacija. Od propalog dijela tijesta napravio sam kuglu, pa kao i svaki put do sada glumio Michaela Jordana, okrenuo se, skočio te ga s 2 metra udaljenosti uputio prema “košu”. Na moju nesreću “lopta” je zapela na obruču, kanta je pala na pod i razbila se. Sljedeći put ići ću na zakucavanje.

Popravio sam ju za nuždu, nemojte joj reći, još nije skužila!

Koš po standardima NBA lige

Baklave su na kraju misteriozno nestale, uzela ih je dok je išla u posjetu kod buduće kume. Vratila se doma mirišući po muškom parfemu?! Nije me baš zabrinulo s obzirom na to da je kumin muž izuzetno zanimljiv lik. Čim je ugledao njenu novu torbicu, morao joj je pokazati svoj najdraži parfem koji je iste marke kao torbica, pa je poentirao da je naša nogometna reprezentacija imala za sponzor odijela dotičnog branda. Navečer sam bio u prolazu, pa sam i ja navratio na preostale baklave.

Dvonožni google i ja

baklava

Baklava s domaćim korama

Grčka, turska, bosanska, hrvatska… Postoji milijun različitih recepata i načina pripreme i svi su odlični. Preferiram miks oraha i pistacija.
Priprema 2 hrs
Kuhanje 45 mins
Ukupno 2 hrs 45 mins
Klj. riječ baklava, domaće kore

Namirnice
  

Kore za baklavu

  • 300 g glatko brašno
  • 200 ml voda
  • 1 žličica sol

Nadjev

  • 350 g orasi
  • 1/2 žličica cimet
  • 200 g putar za između kora

Sirup za baklavu

  • 500 g šećer
  • 1 l voda
  • 2 žličice med
  • 1 kom limunove kore
  • 1 kom sok od limuna
  • 3 kom klinčić

Postupak pripreme
 

Postupak pripreme kora za baklavu

  • Zamijesite tijesto od brašna, vode i soli
  • Ostavite ga da odmori na sobnoj temperaturi 30 min do 1h
  • Podijelite tijesto na kuglice od cca 20g
  • Stisnite dlanom, pa razvaljajte svaku kuglicu na promjer cca 10cm
  • Složite ih jednu preko druge, cca 6-7 komada u svakoj turi, dobro ih pobrašnite škrobnim brašnom (miksano sa malo brašna) s obje strane kako se ne bi zalijepile
  • Razvaljajte ih na željeni promjer i razdvojite
  • Kore su spremne

Nadjev za baklavu

  • Smrvite orahe lupajući ga valjkom ili za malo izblednajte

Postupak slaganja baklave u rolice i pečenje

  • Koru lagano pospricajte rastopljenim putrom
  • Dodajte smrvljene orahe
  • Zarolajte preko štapića
  • Kad se zarola, stisnite s obje strane da se nabora
  • Stavite u kalup za pečenje i prelijte s preostalim rastopljenim putrom
  • U pećnicu na 180c cca 45 minuta (možete se igrati s temperatutom, od 160-220, prilagodite vrijeme pečenja)
  • Kada je gotova, odmah ju vruću prelijte sirupom
  • Po želji posipajte mrvljenim pistacijom

Sirup za baklavu

  • Sve namirnice stavite u lonac, prokuhajte 15ak minuta i ohladite

Bilješke

  • Potrudite se i napravite svoje kore, nećete požaliti
  • Kore radim samo od brašna, vode i malo soli, bez ulja, jaja i sl.
  • Ako valjate kore kao ja u ovom slučaju, da ih složite nekoliko komada jednu preko druge pa valjate, svakako stavite dovoljno škrobnog brašna između kora, kako se ne bi zalijepile, višak škroba kasnije lagano maknete
  • Ne stavljam šećer u filu (orahe) da ne budu pre pre preslatke, malo cimeta eventualno, sirup ih dovoljno zasladi
Klj. riječ baklava, domaće kore

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating




One thought on “Baklava s domaćim korama”