Paella s plodovima mora



Brzi skok na recept

JEDNA JEDINA KUHINJSKA KRPA

Oprala sam prošli tjedan točno 29 kuhinjskih krpa, brojala sam. Jesi li ti normalan? Zato nam je i crkla veš mašina. Do daljnjeg imaš pravo na jednu dnevno, za svaki dan vikenda dvije.

Uf, bit će napeto, to je kao da djetetu date jedan komadić čipsa, pa mu ostatak vrećice zabranite.

Naišla je na slike s mog putovanja u Madrid, dakle na redu je paella s plodovima mora, koju nakon što je gotova treba prekriti krpom tako da ta jedna jedina krpa mora ostati čista. Dakle, današnja je već potrošena, a nije ni svanulo.

Paella koju sam napravio u Madridu na kulinarskoj edukaciji

Treba mi alternativa. Netko investira u kriptovalute, ja ću kupiti gomilu kuhinjskih “ručnika”. Osjećam se poput onih ljudi koji su za vrijeme lockdowna gomilali toletpapir. Nema veze, ja imam viši cilj. Ispuniti njenu naredbu.

Sutra će mi dati dar za imendan – da barem budu krpe!

Još jedna iz Madrida, hint – La Casa De Papel

Krenuo sam u nabavku koju minutu prije 7 ujutro. Cilj je kupiti što svježije namirnice. Paella s plodovima mora ne trpi ribu, rakove i školjke koji nisu u top formi. Gospođa u ribarnici počastila me ribicama za juhu uz napomenu da je to za Nju, kaže, prati moju stranicu te suosjeća sa mnom. Dogovorili smo se da mi za petak ujutro sačuva najsvježiju bijelu ribu za peruansko jelo koje slijedi.

Kad smo već kod pranja veša, ima li tko savjet kako isprati crnilo od lignje sa žute majice? Opet sam bio nespretan u kuhinji…


Paella s plodovima mora

Priprema 1 hr
Kuhanje 30 mins
Ukupno 1 hr 30 mins
Kuhinja španjolska

Poželjna oprema

  • Tava s nižim rubom

Namirnice
  

Paella s plodovima mora

  • 1 kom ljutika (ili luk)
  • 1 kom crvena paprika
  • 1 kom zelena paprika
  • 1 kom rajčica
  • 1/2 kom ljuta papričica
  • 1/2 žličica mljevena paprika (ljuta ili slatka po izboru)
  • šafran
  • 250 g riža kratkog ili srednjeg zrna
  • 500+ ml riblji temeljac
  • 300 g očišćene lignje
  • 6+- kom dagnje
  • 6+- kom kozice
  • 5+- kom škampi
  • 1/4 kom limun

Postupak pripreme
 

Postupak pripreme paelle s plodovima mora

  • Na maslinovo ulje dodajte nasjeckanu ljutiku (luk)
  • Nakon par minuta dodajte papriku narezanu na kockice te ljute papričice (ako ne volite ljuto izbjegnite) i lagano ju zapecite
  • Dodajte lignje narezane na kolutiće i mljevenu papriku
  • Nakon par minuta kada lignje pobijele, dodajte naribanu rajčicu
  • Dodajte rižu te ju tostirajte par minuta
  • Dodajte riblji temeljac u koji ste prije dodali šafran
  • Kuhačom sve rasporedite i potopite i nikako nemojte više miješati kako riža ne bi pustila škrob te da se dobro zapeče
  • Nakon dodanog temeljca sve će biti na vatri još 20-25 minuta
  • Do kraja dodajte po potrebi još malo temeljca, ali ne pred kraj jer je cilj da potpuno ispari, a riža da se zapeče
  • 10ak minuta nakon dodanog temeljca stavite dagnje i poklopite tavu
  • Za par minuta dodajte kozice i škampe i opet poklopite
  • Nakon 20ak minuta od dodavanja temeljca, možete završiti paellu u pećnici na 220c još par minuta da se dodatno zapeče (samo ako vam tava ide u pećnicu, ako ne držite ju na vatri dok sav temeljac ne ispari)
  • Kada je gotova poklopite ju na par minuta kuhinjskom krpom, da se upije eventualni ostatak vlage

Bilješke

  • Najvažnije od svega – ne miješajte rižu kao za rižoto, niti malo
  • Na kraju ju na par minuta poklopite kuhinjskom krpom da se upije preostali višak vlage, jer je kod paelle bitno da je zapečena i suha
  • Ako nemate šafran, stavite kurkumu
  • Teško ćete uspjeti nabaviti pravu španjolsku rižu za paellu (bomba), slobodno upotrijebite arborio ili carnaroli

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating