Brzi skok na recept
DEBLJE I DUŽE
Ona: Kupi one fine kobasice za gravče na tavče!
Ja: Koje?
Ona: One fine, znaš koje…
Ja: Nemam pojma, oćeš tanje i duže ili deblje i kraće?
Ona: Oću deblje i duže!
Ja /sebi u bradu smijuljeći se, nije me čula/: Opaaaa, deblje i duže, zanimljivo, a kako to da baš tako jako voliš deblje i duže?
Bolje da ovaj razgovor privedem kraju, moglo bi eskalirati kao i svaki razgovor sa ženama o debljinama, dužinama i inim dimenzijama… Proglasit će me provokatorom.
Nego, nastavljamo u, za nju, bezokusno/bezmirisnom tonu. Meni se sve poklopilo, konačno mogu bez grižnje savijesti raditi grah do mile volje. Prducnem i idem dalje kao da se nije niš dogodilo, a ne kao inače, da nakon svakog ispuštenog povjetarca moram doslovno na ispovijed, uz pokoru od nekoliko Očenaša. Već me koljena bole od silnog klečanja i molitvi za oprost.
Stavio sam u jelo i ljute papričice koje posebno volim, a bome i metvicu (mentu) koju ona nikako ne ljubi, a ide u gravče na tavče iliti zapečeni grah – sad ju neće osjetiti, reći ću da je sve to peršin kad pita što je ovo zeleno.
Sad ako joj odrede da bude doma narednih 10ak dana, očekujte opet puno recepata, morat ću joj jadnoj bubanoj udovoljavati.
Gravče na tavče
Poželjna oprema
- Glinena posuda (nije nužno, može i bilo kakva vatrostalna)
Namirnice
Gravče na tavče
- 500 g grah tetovac
- 100 g špek
- 4 kom kobasice po izboru
- 4 kom luk
- 4 kom češnjak
- 1 kom mrkva
- 1 kom crvena paprika
- 2 kom ljuta papričica crvena
- 1 žlica slatka crvena paprika u prahu
- 1 žličica ljuta crvena paprika u prahu
- 1 žlica rajčica u tubi
- 1 vezica peršin list
- par listova metvica (menta)
Postupak pripreme
Postupak pripreme za gravče na tavče
- Grah namočite večer prije u vodu
- U novoj vodi ga zakuhajte, pa kad prokuha odbacite tu vodu, i ponovno zakuhajte
- Kuhajte ga 60-90 minuta, da se ne raskuha, a vodu u kojoj je skuhan sačuvajte
- Pripremite namirnice
- Kada je grah pri kraju zapecite špek na malo svinjske masti ili ulja
- Dodajte luk i malo posolite tako da što prije pusti vodu
- Nakon 10ak minuta dodajte mrkvu i papriku
- Nakon par minuta dodajte koncentrat rajčice i začine, pa ulijte malo vode (2-3 dcl) u kojoj se kuhao grah
- Dodajte nasjeckani peršin i sve krčkajte 10ak minuta dok ne omekša i pusti okuse
- U glinenu posudu istresite polu ocijeđeni grah (neka ostane malo tekućine, ne skroz suh)
- Na grah istresite povrće koje ste dinstali i sve malo pomiješajte
- Na vrh dodajte par listova metvice te kobasice i utisnite ih
- Pecite u pećnici 45-60 minuta na 200c otkriveno
Bilješke
- odaberite grah tetovac (bijeli) jer je najbolji za ovo jelo, što je i logično jer je jelo makedonsko
- grah nemojte prekuhati, ne smije se raspadati
- slobodno ispustite špek, mrkvu, papriku i ljute papričice ako vam ne pašu ili ih nemate u frižideru, uz grah, dovoljno je puno luka te paprika u prahu










