Tart od limuna i slatko prhko tijesto



Brzi skok na recept

PACMAN TART

Proljeće, odlučili smo se za putovanje u Atenu. Unajmili smo privatni smještaj, kupili avionske karte i otisnuli se na put.

Smještaj nam je bio zbilja odličan. Iza kuće nalazilo se par drva limuna. Morala ih je odmah nabrati uz usklik:

Gle limuniiiii! Ti si nespretan, pao buš, idem ih ja nabrati.

penjanje da drvo
Veranje na drvo limuna

Spretna kakva jest, poput vjeverice se uspela na drvo. Okrenuo sam se na trenutak namjestiti stol, kad me pogodio jedan limun u glavu.

Oprostiiii, znaš da nisam baš precizna.

Znam, zato to niti ne doživljavam kao namjerni pogodak u sridu, više kao nevinu dječju zabavu. Nabrala ih je u par minuta više nego što možemo konzumirati u sljedećih mjesec dana.

Martin, što ćemo s viškom? – zna da ne volim kad se namirnice bacaju.

Utrpat ćemo ih u kofer i odnijeti doma.

Super, onda ću ih nabrati još, pa ćeš mi spremiti tart od limuna kada se vratimo u Zagreb.

U njen klasični, pretrpani ženski kofer ne može više stati niti zrno pijeska. Morat ću se žrtvovati, strpat ću ih nekako u svoj, koji je usput rečeno, većinom popunjen njenim stvarima.

Niti to neće upaliti, pa imamo samo ručnu prtljagu, uzet će nam ih na aerodromu ako cijele plodove.

Snašao sam se. Iscijedio sam 2 puta po 100ml limunovog soka, taman koliko je tekućine dozvoljeno unijeti u avion, ulio u bočice i zadovoljio stroge kriterije avioprijevoznika. Taman dovoljno za tart od limuna i 2 limunade! Past će i još koji tart – a i quiche.

tart jurina šapa
Tart Jurina šapa

recept za tart qr code
QR kod za download recepta

tart od limuna

Tart od limuna

Tart od limuna nije toliko kompliciran za napraviti. Dobro domaće prhko tijesto te krema od limuna, uz poneku dekoraciju po želji i to je to.
Priprema 1 hr 30 mins
Kuhanje 45 mins
Ukupno 2 hrs 15 mins
Jelo desert
Kuhinja francuska
Porcije 4 osobe

Poželjna oprema

  • Kalup za tart, iako nije nužno – bilo kakva posuda

Namirnice
  

Prhko tijesto za tart (za 2 kalupa promjer 18cm)

  • 200 g oštro brašno
  • 50 g brašno tip 00 ili glatko
  • 30 g bademovo brašno
  • 100 g šećer u prahu
  • 60 g jaja
  • 150 g putar

Krema od limuna

  • 120 ml limunov sok
  • 1 kom korica limuna
  • 100 g šećer
  • 100 ml vrhnje za šlag
  • 2 kom jaja
  • 1 kom žutanjci
  • 10 g škrobno brašno
  • 50 g putar

Postupak pripreme
 

Postupak za prhko tijesto za tart

  • Pripremite namirnice
  • Putar koji je prethodno na sobnoj temperaturi malo promiješajte špatulom da se spoji
  • Dodajte šećer u putar i dobro pomiješajte
  • Dodajte jaje i dobro pomiješajte
  • Dodajte miks brašna, bademovog brašna i zrno soli i lagano sjedinite strugačem za tijesto, ne mijesiti
  • Istresite na podlogu i lagano rukama sve sjedinite, ne mijesiti ili samo minimalno
  • Tijesto oblikovati u disk, zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u frižider najmanje 1,5h, a najbolje preko noći (može i dan dva ranije)
  • Izvadite tijesto iz frižidera, lagano pobrašnite i razvaljajte ga, tako da bude nešto veće od kalupa
  • Prenesite tijesto u kalup (daljeje postupak isti kao i za prhko tijesto za quiche)
  • Izbodite cijelu površinu vilicom tako da se ne napuhne kada će ići u pećnicu te da ne popuca, stavite u frižider na cca 20 minuta da se malo stvrdne (eventualne rupe slobodno popunite viškom tijesta)
  • Izvadite iz frižidera, ubacite na tijesto nešto što će kao uteg u potpunosti pokriti podlogu tako da se tijesto ne napuhne, najbolje rižu u alu foliji (može se koristiti i za sljedeće quicheve/tartove)
  • Stavite u pećnicu na 180c 20ak minuta
  • Izvadite iz pećnice, izvadite "uteg" te zapecite još cca 5 min na 180c
  • Tijesto je spremno
    slatko prhko tijesto

Postupak za kremu od limuna

  • Ubacite naribanu limunovu koricu i prstima ju utrljajte u šećer kako bi se aromatizirao
  • Ulijte limunov sok u pola šećera i zakuhajte
  • U isto vrijeme zakuhajte i vrhnje za kuhanje
  • Sjedinite jaja, žutanjke i drugu polovicu šećera u posebnoj posudi te dodajte škrobno brašno i sjedinite pjenjačom
  • U smjesu jaja i šećera polako ulijevajte vrući miks limuna i šećera, da se jaja ne zgrušaju te miješajte
  • Smjesu ponovno zakuhajte na laganoj vatri, prilikom prebacivanja smjese u lonac procijedite te nakon toga maknite pjenu s vrha
  • Kada se smjesa zgusne, isključite vatru, dodajte toplo vrhnje za kuhanje i miješajte
  • Kada se smjesa ohladi (na cca 60c) umješajte putar
  • Krema je gotova, kada se malo ohladi ulijte ju u kalup u kojemu je tijesto
  • Stavite tart u frižder da se dobro ohladi (najmanje par sati) te poslužite

Bilješke

  • Višak tijesta slobodno ponovno formirajte u disk, ohladite i koristite istu proceduru za novi tart, do par dana u frižideru može stajati
  • Razne kreme, ganache, voće, probajte s raznim kombinacijama

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating




2 komentara “Tart od limuna i slatko prhko tijesto”