Brzi skok na recept
PACMAN TART
Proljeće, odlučili smo se za putovanje u Atenu. Unajmili smo privatni smještaj, kupili avionske karte i otisnuli se na put.
Smještaj nam je bio zbilja odličan. Iza kuće nalazilo se par drva limuna. Morala ih je odmah nabrati uz usklik:
Gle limuniiiii! Ti si nespretan, pao buš, idem ih ja nabrati.

Spretna kakva jest, poput vjeverice se uspela na drvo. Okrenuo sam se na trenutak namjestiti stol, kad me pogodio jedan limun u glavu.
Oprostiiii, znaš da nisam baš precizna.
Znam, zato to niti ne doživljavam kao namjerni pogodak u sridu, više kao nevinu dječju zabavu. Nabrala ih je u par minuta više nego što možemo konzumirati u sljedećih mjesec dana.
Martin, što ćemo s viškom? – zna da ne volim kad se namirnice bacaju.
Utrpat ćemo ih u kofer i odnijeti doma.
Super, onda ću ih nabrati još, pa ćeš mi spremiti tart od limuna kada se vratimo u Zagreb.
U njen klasični, pretrpani ženski kofer ne može više stati niti zrno pijeska. Morat ću se žrtvovati, strpat ću ih nekako u svoj, koji je usput rečeno, većinom popunjen njenim stvarima.
Niti to neće upaliti, pa imamo samo ručnu prtljagu, uzet će nam ih na aerodromu ako cijele plodove.
Snašao sam se. Iscijedio sam 2 puta po 100ml limunovog soka, taman koliko je tekućine dozvoljeno unijeti u avion, ulio u bočice i zadovoljio stroge kriterije avioprijevoznika. Taman dovoljno za tart od limuna i 2 limunade! Past će i još koji tart – a i quiche.

Tart od limuna
Poželjna oprema
- Kalup za tart, iako nije nužno – bilo kakva posuda
Namirnice
Prhko tijesto za tart (za 2 kalupa promjer 18cm)
- 200 g oštro brašno
- 50 g brašno tip 00 ili glatko
- 30 g bademovo brašno
- 100 g šećer u prahu
- 60 g jaja
- 150 g putar
Krema od limuna
- 120 ml limunov sok
- 1 kom korica limuna
- 100 g šećer
- 100 ml vrhnje za šlag
- 2 kom jaja
- 1 kom žutanjci
- 10 g škrobno brašno
- 50 g putar
Postupak pripreme
Postupak za prhko tijesto za tart
- Pripremite namirnice
- Putar koji je prethodno na sobnoj temperaturi malo promiješajte špatulom da se spoji
- Dodajte šećer u putar i dobro pomiješajte
- Dodajte jaje i dobro pomiješajte
- Dodajte miks brašna, bademovog brašna i zrno soli i lagano sjedinite strugačem za tijesto, ne mijesiti
- Istresite na podlogu i lagano rukama sve sjedinite, ne mijesiti ili samo minimalno
- Tijesto oblikovati u disk, zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u frižider najmanje 1,5h, a najbolje preko noći (može i dan dva ranije)
- Izvadite tijesto iz frižidera, lagano pobrašnite i razvaljajte ga, tako da bude nešto veće od kalupa
- Prenesite tijesto u kalup (daljeje postupak isti kao i za prhko tijesto za quiche)
- Izbodite cijelu površinu vilicom tako da se ne napuhne kada će ići u pećnicu te da ne popuca, stavite u frižider na cca 20 minuta da se malo stvrdne (eventualne rupe slobodno popunite viškom tijesta)
- Stavite u pećnicu na 180c 20ak minuta
- Izvadite iz pećnice, izvadite "uteg" te zapecite još cca 5 min na 180c
- Tijesto je spremno
Postupak za kremu od limuna
- Ubacite naribanu limunovu koricu i prstima ju utrljajte u šećer kako bi se aromatizirao
- Ulijte limunov sok u pola šećera i zakuhajte
- U isto vrijeme zakuhajte i vrhnje za kuhanje
- Sjedinite jaja, žutanjke i drugu polovicu šećera u posebnoj posudi te dodajte škrobno brašno i sjedinite pjenjačom
- U smjesu jaja i šećera polako ulijevajte vrući miks limuna i šećera, da se jaja ne zgrušaju te miješajte
- Smjesu ponovno zakuhajte na laganoj vatri, prilikom prebacivanja smjese u lonac procijedite te nakon toga maknite pjenu s vrha
- Kada se smjesa zgusne, isključite vatru, dodajte toplo vrhnje za kuhanje i miješajte
- Kada se smjesa ohladi (na cca 60c) umješajte putar
- Krema je gotova, kada se malo ohladi ulijte ju u kalup u kojemu je tijesto
- Stavite tart u frižder da se dobro ohladi (najmanje par sati) te poslužite
Bilješke
- Višak tijesta slobodno ponovno formirajte u disk, ohladite i koristite istu proceduru za novi tart, do par dana u frižideru može stajati
- Razne kreme, ganache, voće, probajte s raznim kombinacijama





















2 komentara “Tart od limuna i slatko prhko tijesto”