
Brzi skok na recept
IZGUBLJENA OKLADA
Noć vještica je, maskirat ćemo se, maske su sada in! Speci nešto prigodno.
Pa neki dan sam ti napravio Halloween macaronse, dobit ćeš nešto brzinski, domaći piškoti u najboljem slučaju, priprema za nedjeljni ručak me iscrpila.
Jedini dan u godini uz fašnik kada mi nije mrsko staviti masku.
Često imamo male oklade, ovaj put sam izgubio. Kladili smo se hoće li se kasno navečer oprani veš osušiti do jutra, ja sam mislio da nema šansi, no demantirala me. Imam osjaćaj da je cijelu noć bdjela i puhala u njega da se posuši.
Ništa, propozicije oklade bile su – tko izgubi, navečer ide u grad maskiran kao “klaun”. Moram ispoštivati gubitak i maskirati se u Capaka. Na sreću, ona nije izgubila, jer bi se u skladu s okladom morala maskirati u Markotićku. Da mi se ta slika nje urezala u pamćenje, nikad više ne bih bio u stanju odrađivati “bračne dužnosti”. Hvala vešu!

Ona je naravno preskočila avanturu odlaska u grad, jer joj je kontroverzno hodati gradom s klaunom, pa sam morao regrutirati frendove. I bolje, to znači ispijanje pive.

Reakcije ljudi uglavnom su bile simpatične. Jedna starija gospođa, očito nešto slabijeg vida, u tramvaju mi je dobacila kako sam baš lijepo smršavio, misleći da sam ja uistinu Krunoslav Capak. Pitala me, između ostalog, preporučam li joj da se cijepi trećom dozom, na što sam izvadio iz ruksaka današnji desert te joj ga ponudio – gospođo, domaći piškoti, ovo neka vam bude treća doza. I obavezno poručite unucima neka me zaprate na društvenim mrežama, stranica se zove “Kuham što stožer kaže”.
Domaći piškoti
Poželjna oprema
- Mikser
- Vrećica za dekoraciju
Namirnice
Domaći piškoti
- 3 kom jaja
- 100 g šećer u prahu
- 100 g glatko brašno
- 25 g škrobno brašno
- 25 g bademovo brašno
Temperirana čokolada
- 100 g čokolada za kuhanje
Postupak pripreme
Postupak pripeme domaćih piškota
- Pripremite namirnice
- Izmiksajte bjelanjak i 2/3 šećera, ali ne previše, taman da vrhovi budu srednje jačine, ali dovoljno da ne padaju na glavu kada okrenete posudu
- Dobro izmiksajte žutanjak i 1/3 šećera
- Lagano pomiješajte miks bjelanjka i žutanjka pjenjačom
- Ubacite suhe namirnice koje su prije dobro izmješane
- Sve skupa lagano sjedinite špatulom
- Ubacite smjesu u vrećicu za dekoraciju
- Istisnite ju na papir za pečenje i stavite u pećnicu na 180c 10-15 minuta
- Piškoti su gotovi
Bilješke
- Volim staviti bademovo brašno u većinu slastica/biskvita, ne ide u originalni recept ali to nije bitno
- Dekorirjte ih temperiranom čokoladom za kuhanje
- Ugradite ih u tiramisu





