Čokoladna mousse torta



Brzi skok na recept

SRETAN ROĐENDAN <3

Ljudi moji, sutra joj je rođendan!!! Ma što sutra, za pola sata!!!

A ja sam u maniri kompletne budale to previdio, pa sam neki dan za subotu u 11h dogovorio snimanje podcasta na koji su nas zvali s jedne facebook stranice. Nema veze, na kraju se oduševila. Tema će biti o tome kako je nastala ova stranica. Detalje ću vam reći kada dođe vrijeme. Najsmješnije od svega je što se ona za audio podcast sređuje kao da ide na modnu reviju. Šminka, frizura, nokti… Ma, bolje da ne pričam. Idem se istuširati sad u ponoć, jer sutra će kupaonica biti bukirana cijelo jutro.

Ona se sređuje i za postavljanje zavjesa, nemam prigovora.

Za previd rođendana, za početak sam se iskupio buketom irisa. Bit će toga još, ali iznenađenje je pa šutim… Nisam znao kako to čudo od cvijeća izgleda, pa sam teti cvjećarki iz galerije na mobitelu pokazao sliku zadnjeg buketa za koji je rekla da joj se sviđa. Znam prepoznati ruže i tulipane i to je to. Zadnji put sam zeznuo jer sam joj kupio neko meni super lijepo cvijeće, ali ispalo je da je to cvijeće za groblje. Ovaj put nisam se dao prevariti.

Uglavnom, zabranila mi je da joj radim ozbiljnu tortu, jer zna ako se primim te misije da postajem opsesivan dok ne bude savršena.

Napravili smo kompromis – bit će jednostavno, ali itekako fino. Čokoladna mousse torta. Mora biti neki desert za rođendanski obiteljski ručak, ne? Bajdvej, ručak radi Ona? Čudo! Ona kuha. Meni to pak znači prvu od kuhanja slobodnu nedjelju ove godine.

Iako je zabranila ozbiljnu tortu, naredila je da za subotu želi pizze. Da, množina. Ne jednu, nego dvije ili čak tri. Zamijesio sam tijesto već danas, neka fermentira cijeli dan, tako da joj bude najbolja moguća.

SRETAN ROĐENDAN <3


čokoladna mousse torta

Čokoladna mousse torta

Čokoladna mousse torta bez jaja, sa biskvitom od bademovog brašna. Brzo, jednostavno, čokoladna bomba. Recept koj ne smijete propustiti.
Priprema 30 mins
Kuhanje 15 mins
Ukupno 45 mins
Jelo desert
Klj. riječ biskvit od bademovog brašna, čokoladna mousse torta, čokoladni mousse

Namirnice
  

Biskvit od bademovog brašna

  • 150 g bademovo brašno
  • 30 g šećer u prahu
  • 30 g kakao prah
  • 75 g putar

Čokoladni mousse

  • 150 g tamna čokolada za kuhanje (može i mliječna ili bijela)
  • 250 ml vrhnje za šlag
  • 20 g putar
  • 1 prstohvat sol

Preljev od čokolade

  • 120 g tamna čokolada za kuhanje
  • 70 ml punomasno mlijeko

Postupak pripreme
 

Postupak pripreme biskvita od bademovog brašna

  • Pomiješajte suhe namirnice: bademovo brašno, šećer u prahu i kakao u prahu
  • Stavite u kuhinjski robot, dodajte putar i izmiksajte… ako nemate kuhinjski robot primijenite za biskvit tehniku za tijesto za tart – detalji u bilješkama recepta
  • Napravite "grudu"
  • Razvaljajte ju u disk nešto manje od 1cm debljine između dva papira za pečenje
  • Nije loša ideja malo ga stisnuti daskom ili sličnim ravnim elementom da bude jednako
  • Stavite biskvit u frižider na najmanje 30 minuta, pa u pećnicu na 180c cca 15-18 min
  • Ostavite da se ohladi prije nego dodate mousse na njega

Postupak pripreme za čokoladni mousse

  • Nasjeckajte čokoladu nožem
  • Zakuhajte 100ml vrhnja za šlah te čim zakuha ubacite ga u posudu gdje je čokolada
  • Dodajte malo soli, jako dobro sjedinite, neka se čokolada potpuno rastopi, ako se ne rastopi do kraja, stavite još malo na vatru (na paru) dok se skroz ne rastopi
  • Dodajte putar u miks i dobro izmiješajte
  • U međuvremenu izmiksajte ostatak (150ml) vrhnja za šlag (ne do kraja u šlag, polumekano)
  • Miks čokolade ubacite u izmiksano vrhnje za šlag i dobro promiješajte špatulom
  • Ulijte mousse u kalup kojem je na dnu biskvit i poravnajte vrh
  • Stavite u frižider na cca 30 min da se malo stvrdne prije dodavanja čokoladnog preljeva

Postupak pripreme za preljev od čokolade

  • Zakuhajte čokoladu i mlijeko, ohladite na cca 30c te prelijte u kalup preko moussea
  • Stavite u frižider preko noći ili minimalno 4h pa maknite kalup

Bilješke

  • U sve mikseve s čokoladom, pa tako i čokoladni mousse, dodajte malo soli, pojačat će i upotpuniti okus
  • Ako nemate kuhinjski robot primijenite za biskvit tehniku za tijesto za tart
Klj. riječ biskvit od bademovog brašna, čokoladna mousse torta, čokoladni mousse

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating