Brzi skok na recept!
ŠOPING GRAH KRALJICA
Idemo u šoping, jeeeeej! IKEA! Ranije su nas pustili s posla, pokupi me molim te na Slavonskoj kod Sesveta. Jel’ grah i zelje gotovo?!
NE, GRAH JOŠ NIJE GOTOV! Fali mi pola sata, ne mogu stići završiti s kuhanjem, a nemam baš wifi plamenik poput g. Muska da ga isključim iz auta ili s Marsa kada bude gotov. Usput, moram ga malo i zgusnuti pred kraj.
Tražim rješenja, razmišljam, čupam se, pa nalazim spas na google maps. Neki lančani sudar je u podvožnjaku ispod Savske smjer istok, a kako idem sa zapada vidim svoju priliku. Mogu kasniti i izvući se na sudar, a ići ću obilaznicom. Nema šansi da skuži.

Što znači ići u šoping s boljom polovicom kad si muško, neću vam previše elaborirati, sve znate. Zamisliš neko sretno mjesto i praviš se da si tamo. Ili se veseliš onim smiješnim hrenovkama koje IKEA nudi. Čujem da su uveli i veganske. Bilo što, samo da preživiš. Dante je još davno o tome piskarao u Paklu. Prvi krug pakla, Limb, rezerviran je za one koji odluče ići u šoping s Njima. Jura uskače u auto i krećemo. Zakasnit ćemo, ali progledat će nam kroz prste.
Grah i zelje s buncekom
Poželjna oprema
- Dublji lonac
Namirnice
Grah i zelje s buncekom
- 500 g grah po izboru
- 1 kg buncek
- 500 g kiselo zelje
- 2 žlice svinjska mast
- 2 kom luk
- 2 kom mrkva
- 1/8 kom celer korijen
- 1 kom peršin korijen
- 3 kom češnjak
- 1 kom rajčica
- 1 žlica ajvar
- 10 kom papar u zrnu
- 2 lista lovorov list
- 2 žlice oštro brašno
- 2 žlice suncokretovo ulje
Postupak pripreme
Postupak pripreme za grah i zelje s buncekom
- Grah namočiti večer prije
- Priprema povrća i ostalih namirnica
- Ocijediti grah i zakuhati ga u hladnoj vodi
- Buncek staviti u posebni lonac, potopiti ga u vodu i pričekati da zakuha
- Kad su grah i buncek svaki posebno zakuhali, izliti vodu, ocijediti, isprati te staviti sa strane
- Na svinjskoj masti (ili sunc. ulju) zapeći luk, pa mrkvu, posoliti
- Nakon par minuta dodati grah, buncek, celer, peršin, rajčicu, ajvar, papar u zrnu, češnjak i lovorov list
- Uliti vode da se buncek potopi, ako nejde baš skroz nema problema, okrenut ćete ga par puta tijekom kuhanja, poklopiti lonac (koliko ide)
- Nakon 20ak minuta izvaditi rajčicu te ju zgnječiti i vratiti natrag u lonac
- Kuhati još 1,5-2h
- Malo namočiti kiselo zelje (ako nije prekiselo onda ne treba), dodati ga u grah te kuhati još cca 30 minuta
- U isto vrijeme izvaditi korijenasto povrće koje je u većim komadima, zgnječiti ga i vratiti natrag u lonac
- Dok se grah kuha napraviti zapršku od masnoće (sunc. ulje) i brašna u omjerima 1:1
- Izvaditi buncek
- Dodati zapršku u grah i pustiti sve da kuha još par minuta
- Grah je gotov, narezati buncek
Bilješke
- Možete slobodno i sve natrpati unutra, poklopiti, kuhati 2-2,5h te napraviti dobar grah.













One thought on “Grah i zelje plus buncek”